Gebied rond monding Molengoot geopend

Op vrijdagmiddag 13 december is het heringerichte gebied rond de monding van de Molengoot officieel geopend.

Waterveiligheid, beleving en natuur komen samen in het gebied rond de monding van de Molengoot bij Hardenberg, onderdeel van het Vechtpark Hardenberg. Het ruim 30 hectare grote gebied tussen de Europaweg, Twenteweg en de bebouwing van de stad heeft een nieuwe inrichting gekregen.

Ruimte voor water en belevingspunten

Met het verleggen van de Molengoot en de kering, het verflauwen van de oevers van de Vecht, en het vergroten en verlagen van het winterbed is 150.000 kubieke meter extra ruimte voor water gerealiseerd. Dankzij de aanleg van wandel- en fietspaden en bruggen kunnen recreanten ommetjes maken door het gebied en bij één van de belevingspunten van het uitzicht genieten. Met een verval van anderhalve meter over een lengte van 150 meter en diverse obstakels krijgt het gebied bovendien een wildwaterkanobaan die uniek is voor Nederland.

De in het voorjaar geopende recreatiesluis draagt bij aan de mogelijkheden om te varen op de Vecht. Doordat water meer ruimte heeft, krijgt ook de natuur in het gebied meer kansen. In de nevengeul van de Vecht die gegraven is, is een vispassage gerealiseerd zodat ook vissen de ruimte krijgen. Het eiland dat is ontstaan tussen de nevengeul en de westoever van de Vecht is een prima plek voor verschillende soorten dieren. De herinrichting van het gebied is zo goed als afgerond. Daarom vond op vrijdagmiddag 13 december de officiële opening plaats. Ter gelegenheid van de opening is een film gemaakt.

Molengoot onderdeel van Vechtpark

De herinrichting van het gebied rond de monding van de Molengoot is onderdeel van het Vechtpark Hardenberg. De ontwikkeling van het Vechtpark Hardenberg is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Hardenberg en waterschap Velt en Vecht, onderdeel van het provinciale programma Ruimte voor de Vecht, met subsidie van de provincie Overijssel. Het Vechtpark Hardenberg wordt een gebied waar water, beleving en natuur de ruimte krijgen. Meer informatie over het project is te vinden op www.vechtparkhardenberg.nl.