Trimbaan: sporten en bewegen in het Vechtpark

In het Vechtpark Hardenberg ligt een uitdagende trimbaan met houten elementen en boulderingstenen. De trimbaan is verdeeld over drie locaties: ter hoogte van Baalder, het Heemsermarspark en in het gebied rond de Molengoot. Op dinsdagavond 18 juni kunnen sportievelingen tussen 18.00 en 21.00 uur kennismaken met de trimbaan en meedoen met een workout op één van de locaties. Wethouders Te Rietstap en Breukelman openen de trimbaan om 19.00 uur bij de locatie Heemsermarspark.

Vorig jaar konden inwoners ideeën indienen voor een belevingsplek in het Vechtpark. De meeste ideeën hadden betrekking op een trimbaan of een soortgelijke voorziening. Daarom is dit plan samen met een aantal inwoners en sportondernemers verder uitgewerkt. Begin 2019 is de trimbaan aangelegd.

Opening en gratis workouts op 18 juni

Iedereen die het leuk vindt kan op dinsdag 18 juni tussen 18.00 en 21.00 uur kennismaken met de trimbaan. Om 18.15 uur, 19.15 uur en 20.15 uur start bij iedere locatie een workout van circa 30 minuten. Professionele instructeurs leggen dan uit hoe de houten elementen en de boulderingstenen op een goede en veilige manier gebruikt kunnen worden. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau meedoen. Het is ook mogelijk om aan twee of drie workouts mee te doen en tussendoor naar de volgende locatie te lopen of te fietsen.

De officiële opening van de trimbaan vindt plaats om 19.00 uur bij de locatie Heemsermarspark. De wethouders Te Rietstap en Breukelman doen om 19.15 uur mee met een workout bij deze locatie.

Drie hotspots

De hotspots van de trimbaan zijn vanuit alle wijken op relatief korte afstand bereikbaar. Ter hoogte van Baalder worden work-outelementen voor onder andere krachttraining geplaatst. In het Heemsermarspark wordt een 'obstacle-parcours' aangelegd. In combinatie met de boulderingsteen en de trappen van de overlaat leent deze plek zich goed voor groepstrainingen. In het gebied rond de Molengoot worden langs het wandel-/fietspad verschillende elementen geplaatst voor bijvoorbeeld sit-ups en pull-ups. Hier kunnen sporters in combinatie met de boulderingsteen een stevig rondje maken. Op rechte stukken komen afstandspalen zodat mensen in een sprint hun uithoudingsvermogen kunnen testen. Onderling zijn de drie hotspots met elkaar verbonden door kleinere losse (bestaande) elementen.

Tientorenplan

De trimbaan is onderdeel van het Tientorenplan van het provinciale programma Ruimte voor de Vecht. Doel van dit plan is op tien plekken langs de Vecht de beleving van de rivier en het landschap te versterken. Het Vechtpark Hardenberg is één van de zogenaamde torens uit dit plan. In het Vechtpark bestaat het Tientorenplan uit vier onderdelen. Twee onderdelen zijn al aangelegd. Voor de zomer werden verspreid over het grote boulderingstenen genaamd 'zinnebeelden' geplaatst, waarbij ieder beeld staat voor een zintuig. Ook het blotevoetenpad met waterspeelplaats in de Koppeltuinen is onderdeel van het Tientorenplan in het Vechtpark. In de nieuw te bouwen accommodatie voor de kanovereniging in het Vechtpark, wordt als onderdeel van het Tientorenplan een openbare kleedvoorziening gerealiseerd. De trimbaan is het laatste onderdeel van het Tientorenplan in het Vechtpark dat is uitgewerkt.